İki tip sağlıklı hidrolik denge tankı bağlantısı vardır.

- Tankın bağlantı bölgesi Özel bir T ayraç ile sirkülasyonu devamlı sağlayacak şekle getirilmiştir

- Çift girişli bağlantı yapılarak besleme suyunun devamlı müddetle membran içinde sirkülasyonu saglanmaktadır. Dolayısıyla su devamlı olarak tazelenmekte birikme olmamaktadır.

Hidrolik denge tankının neden seçildiği konusunda ise; boyler sadece emniyet ventili konması durumunda belirli bir başınca kadar emniyet ventili açar ve suyu akittir. Bu açma sırasında hem su kaybına hem de pisliğe yol açar. Ayrıca emniyet ventilinin baslıklarında suyun kireçli olmasından dolayı kireçlenmeler görülebilmektedir. Belirli bir süre sonra ventil vazifesini yerine getirememekte (ya sürekli açık ya da kireçlenmiş bir sekildi sürekli kapalı) sistemin emniyetini tehlikeye sokmaktadır. Tüm bunların önlenmesi için sağlıklı tipte hidrolik denge tankı seçilmesi öngörülmektedir.

Boyler ısıtıcı akışkan hattına kullanılacak pompa seçiminde üretici abaklarında yer alan ısıtıcı akışkan debi ve sıcaklıklarına dikkat etmek gerekmektedir çünkü verilen sürekli kapasiteler bu abaklarda yer alan sıcaklık ve ısıtıcı akışkan sağlandığı takdirde sağlanabilmektedir. Aksi takdir de yapılan hesaplamalar tutmamakta pik (ani) kullanım zamanlarında özellikle boyler ihtiyaca cevap verememektedir.

Bir diğer husus ise; ısı kaynağının çalışma rejimidir. Hızlı boylerler düşük sıcaklık farklarına göre ça1imaktadir. Yani ısıtıcı akışkanın hızını debisini arttırarak suya daha kısa sürede daha çok ısı transferini gerçekleştirmek içindir. Bu noktada yapılan bir hata ise boylerinin kapasitesini seçtikten sonra pompa seçimine Önem vermemekte ya da hatalı seçimlerden dolayı kapasite problemleri yaşanmaktadır. Klasik olarak 90/70 sistemlere göre seçim yapıp kazan 70/50 gibi çalıştırıldığından kapasite de Önemli miktarda düşme yaşanmaktadır. Ayrıca boyler ısıtıcı akışkan hattının pompası da 90/70 e göre seçilmektedir

Abaklarda yer alan ısıtıcı akışkan sıcaklığı ( 90°C — 50°C) ve ısıtıcı akışkan debisi (0,6 m3/h -10 m3/h aralığında); sürekli kapasite (lt/h), ısıl kapasite (kW) T (sıcaklık farkları) dikkate alınarak seçim yapılmalıdır. Çünkü kazan 90/70 olmayabilir. Kazan üreticisi rejimi 70-60 °C vermiş olabilir. Seçim yaparken bu rejime uygun pompa debisinden yola çıkarak istediğiniz sıcaklık rejimini seçmek durumundasınız. Bu pompa debisinden düşük seçimlerde ısıtıcı akışkan dönüş sıcaklığı istenenin alanda olacağından hem ısı transferi düşünülen gibi olmayacak, hem de düşük sıcaklıkta kazana dönüş yaptığınızdan dolayda kazan rejimi etkilenecektir. Özellikle Isı pompaları, kaskat kazanlar, döküm kazanlar ye yoğurmalı kazanlarda gidi dönüş suyu sıcaklıkları farkı \T=20 °C değildir.

Pompa seçiminde diğer bir dikkat edilmesi gereken hususta P (mSS) basınç kayıplarını dikkate alarak pompayı seçmenizdir.

Hesaplamaya girecek olan basınç kayıpları: Tesisat basınç kaybı + Serpantin içi basınç kaybıdır. Farklı akışkan debilerinde bu kayıplar üretici abaklarından bakılarak hesaplamalara katılır. Eğer bu basınç kayıplarını yenemiyorsanız pompa eğrinin altında çalışacağından düşük debilerde ısıtıcı akışkan gönderecektir. Dolayısıyla da rejim hesaplanandan farkı olacaktır.

Hidrolik denge tankları hakkında, kapasite ve detaylı teknik bilgilere ulaşabilmek için www.kodsan.com.tr adresine başvurabilirsiniz.

Sorular

Hiç Soru Sorulmamış. İlk soruyu siz sorun...

 
947 kez görüntülendi